top of page
  • Åsa Sjölander

Papperet bucklar sig - vad ska jag göra?

Uppdaterat: 2 feb. 2022

  1. Se till att papperet är avsett för akvarellmålning

  2. Spänn upp papperet eller

  3. Använd papper som väger 640/kvm


Akvarellpapper suger åt sig vatten vilket gör att det expanderar. Därför ska du alltid fukta och sträcka papperet innan du målar. När papperet fuktas så sväller det, när det torkar krymper det samman och bucklar sig. Du ska alltså tejpa upp papperet när det är fuktigt och precis innan det börjar dra sig tillbaka. Om du målar små illustrationer utan så mycket vatten kan du använda ett block som är limmat på fyra sidor. Jag gör det ibland när jag är lat och det fungerade bra när jag var nybörjare. Papperet bör dock väga minst 300gr. Om du målar flödigt, alltså med mycket vatten, så bör du sträcka papperet. Annars kan du använda tungt papper som väger 640gr. Det behöver inte sträckas men kostar också mer.


Papperet bucklar fast jag sträckt det och trots att det väger 300 gr eller mer:

  1. Se till att papperet är genomfuktat innan du tejpar

  2. Byt underlag. Maskeringstejp på plastskiva gör att fukten inte har någonstans att ta vägen under papperet. Testa plywood eller träskiva istället.


Tejpen lossnar och papperet sliter sig:

  1. Händer mig om vintern när luftfuktigheten är extremt låg. Jag struntar i att spänna upp det och lägger det fuktiga papperet på en plastskiva utan tejp. Papperet ligger still så länge det är fuktigt på baksidan.

  2. Klisterremsor fäster inte på täta underlag som plast och glas. Använd ett naturmaterial som trä istället.

  3. Klisterremsan/tejpen är för smal. Jag behöver minst 4 cm bredd för att den ska orka hålla papperet.


Hur räddar jag en bucklig målning?

Lägg målningen mellan ett par lager bomullstyg och stryk med ånga. Lägg snabbt på ett par tunga böcker och låt ligga en stund.


734 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page