top of page
  • Åsa Sjölander

Maskeringstejp i akvarellmålning

Uppdaterat: 2 feb. 2022

Vilken maskeringstejp du ska använda till akvarellmålning beror på vad du ska använda den till. Själv använder jag framför allt den blå tejpen.


Den blå maskeringstejpen är anpassad för utomhusmålning

Den kan du använda för att skydda kanten på papperet. Den sitter fast på det fuktiga papperet medan du målar och när du tar bort den skapas en vit ram runt motivet. Tejpen river inte sönder papperet om det senare är av bra kvalitét (bomull) men var försiktig med cellulosapapper. Blå tejp kan användas för att montera små papper men den är i regel för smal för ändamålet. Uppdatering: Själv använder jag den blå maskeringstejpen från ÖoB.


Rosa maskeringstejp är anpassad för att använda på tapet

Den fäster alltså väldigt lätt på papperet. Den kan därför inte användas för att sträcka papper. Däremot är den bra när du behöver skydda en del av din pågående målning. Tejpa den del som ska skyddas med rosa tejp och ta bort den så snart du är klar med momentet.


Vit maskeringstejp brukar riva sönder papperet

Så om du monterar papper med den kommer du behöva skära loss papperet. Precis som med klisterremsor.


Klisterremsa är det bästa för att montera papper

Välj en som är minst 40 mm bred. Den kallas även för gummerad remsa. Tyvärr måste du skära loss papperet när du målat klart eftersom tejpen är så stark. Det innebär att det inte blir någon vit ram. Jag lägger ibland på en kant med blå maskeringstejp innanför klisterremsan för att få det vita ändå.


Är du nybörjare och vill lära dig mer om akvarellmålning?

I min webshop hittar du flexibla akvarellkurser helt på distans.

1 512 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page