top of page
  • Åsa Sjölander

Målning och prestationsångest

Du vill bli bra på att måla. Du har insett att du måste lära dig teknikerna steg för steg. Men när du väl sätter dig ner och försöker blir det bara pannkaka och lusten försvinner. Vad göra?


Byt inställning! I stället för att tänka: Jag ska öva på att måla. Tänk: ”Jag ska öva på att vara en sån som övar”. Det här är ett citat från en teckningslärare, Iso Lindh, som jag gick kurs hos. Det träffade mig rakt i hjärtat. Övning är bara övning. Det är inte samma sak som framställning av konstverk. Övning är trevande penseldrag och lek med kladdiga färger. Barn leker för att lära sig om omvärlden. Kan du leka för att lära dig mer om målning?


Slappna av och bara sätt dig vid målarbordet. Vad får du lust att känna på? Skulle du vilja köra fingrarna direkt i paletten? Gör det! Riva sönder papperet i småbitar? Gör det! Sen kan du säga att du gjort collage. Eller kasta bitarna i kaminen. Ingen behöver få veta. Övning är lek.


Svårt att komma till skott? Om du har svårt att ta dig tid att faktiskt öva försök att haka på rutinen på en du redan har. Till exempel: När jag har nattat barnen sätter jag mig vid målarbordet. Ja, det räcker faktiskt med att bara sätta sig där, resten kommer automatiskt. Ett annat exempel: Medan 11-kaffet kokar tar jag på mig träningskläderna. Efter kaffet ger jag mig ut på promenad.


Bästa draghjälpen får du kanske från andra människor. Om du har möjlighet – sök upp några att öva tillsammans med. Tänk syjunta. Du vet – härligt skvaller, gott fika och nyfikenhet på andras handarbeten.


Fundera på vad du går i gång på sinnesmässigt och anpassa det du ska öva på. Syn, smak, hörs av ljud, därför håller jag inte på med musik. Vad går du i gång på? Se om du kan förändra något för att göra övningen roligare.


Till sist: övning behöver inte leda till kortsiktiga resultat som till exempel en färdig målning. Övning bidrar långsiktigt. Ungefär som att lägga en tegelsten i taget. Tålamod och inse att stenarna i sig kanske inte är så vackra och roliga.


--


Vill du ha draghjälp med övningen? Spana in utbudet av online-kurser i webshopen.146 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page