top of page
  • Åsa Sjölander

Måla vått i vått akvarell

Uppdaterat: 2 feb. 2022

I akvarellmålning målar vi vått i vått för att få mjuka övergångar, suddiga moln och diffusa berg. Det hela går ut på att pensla på färg på ett papper som redan är fuktigt. Antingen i rent vatten eller i en annan färg. Men tekniken är svår. Här kommer några tips för att underlätta.


Papperet

Akvarellpapperet behöver vara precis lagom blött för att det ska vara lätt att måla. Från och med att du lägger på vatten kommer vätskan att sjunka in i papperet och sedan börja torka i olika stadier. Det är bra att lära sig känna igen de olika stadierna, öva på att vänta olika länge med att lägga på mer akvarellfärg. Och testa olika papper, man får sina favoriter 😉

  1. Papperet är glansigt direkt när du lägger på färgen. Det går att måla vått i vått i det här läget men risken är att färgen sprider sig okontrollerat eftersom det blir rinnigt på papperet. Det här kallas flödigt måleri.

  2. Efter det börjar vattnet sjunka in och glansen blir halvmatt, nu är det guldläge att måla vått i vått - du får bra kontroll på färgen. Men gränsen är hårfin innan fuktigheten blir för torr. Ha koll. Det torkar extra fort i torr miljö, till exempel vintertid.

  3. När vattnet sjunkit in och torkat så pass att papperet blivit matt är det för sent att måla. Även om papperet känns blött och kallt så kommer pigmentet att sprida sig på ett märkligt sätt om du lägger på färg eller vatten nu. I det här stadiet kan vi få fram blomningar genom att droppa rent vatten på ytan.

Har du problem med att papperet torkar för fort?

Se till att blötlägga och spänna upp akvarellpapperet med klisterremsor innan du målar. På så sätt mättar du papperet med vatten på insidan. Det torkar på ytan men är fortfarande fuktigt inuti. Det gör att papperet inte torkar så fort och du kan måla vått i vått längre.


Färgblandning

Det är en god idé att använda en hög pigmentkoncentration i färgpölen när du ska måla vått i vått. Den tjockare färgen är tyngre och sprider sig inte lika raskt som en tunnare. Prova olika konsistenser.

Penseln

Vattnet strävar efter att jämna ut sig på ytan. Därför behöver du kalibrera hur mycket vatten du har i penseln jämfört med det som finns på papperet. Mycket vatten i penseln gör att färgen rinner ut och sprider sig lätt. För lite vätska gör att penseln bara suger upp det som finns på papperet. Vi vill vara någonstans mitt emellan - prova dig fram! Med en lagom torr pensel kan du lägga på färg och få vattnet runt om att dra sig inåt mot färgen. Det är så kanterna blir suddiga. Här kommer en video där jag förklarar principen:


Behöver du mer hjälp med tekniken? Jag erbjuder både korta och långa kurser i akvarellmålning. Spana in tillgängliga kurser i webshopen här.

508 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vilken maskeringstejp du ska använda till akvarellmålning beror på vad du ska använda den till. Själv använder jag framför allt den blå...

bottom of page