top of page
  • Åsa Sjölander

Akvarellpapper - vad ska jag välja?

Uppdaterat: 2 feb. 2022

(texten innehåller annonslänkar för Skapamer)


De flesta akvarellister målar på papper även om det finns andra underlag också. Ett papper av konstnärskvalitet består i regel av bomull och ett lim, gelatin är vanligt. Akvarellpapperet är byggt så att det ska suga åt sig vatten och pigment så att det fastnar. Det är den huvudsakliga anledningen till att du bör använda just akvarellpapper till att måla med vattenfärger på.

Utöver sugförmågan så finns det några val du kan göra.


Tjocklek

Ett akvarellpapper bör vara tjockt för att det ska förbli stabilt även när du dränker det i vatten, alltså målar. Det klarar inte ett vanligt kopieringspapper som väger 80gr/kvm. Om du är villig att spänna upp papperet kan du använda 300 gr, det är mitt standardpapper. Vill du måla direkt ska du köpa ett 640gr. Med det följer såklart en prisskillnad.


Format

Lösa ark, rulle eller block

Jag använder själv lösa ark, de är 56x76 cm stora. Det innebär att jag river papperet i passande bitar. Ibland använder jag även block som är limmade på fyra sidor. Det finns varianter som är limmade på förre sidor men de rekommenderar jag inte eftersom de kommer bli buckliga.


Gräng

Gräng är ytstrukturen på papperet. Ett papper som är varmpressat eller kallas satin har en slät yta. Ett kallpressat eller not har en skrovlig yta. Oftast är papperen märkta på engelska:

CP = cold pressed, kallpressad

HP = hot pressed, varmpressad

Producenter

Jag använder själv tre olika papper.


Saunders Waterford

Den här producenten tycker jag om därför att det är stabilt och ger en jämn färgfördelning.


Arches

Arches papper ger en fantastisk finish men är svårt att måla på, det är lätt att färgen blir ojämn om man använder för torrt papper. Dessutom är det papperet dyrt så jag rekommenderar det inte till nybörjare.

Fabriano

Fabriano har ett papper i studiokvalitet som är prisvärt. Det är inte lika tåligt och stabilt som de andra men det fungerar jättebra till övning och demonstrationer. Dessutom använder Fabriano inte gelatin i sina papper, det är därför veganskt.
1 179 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page