top of page
  • Åsa Sjölander

Akvarellmålning - vad behöver jag för material?

Texten nedanför innehåller annonslänkar för Penstore


Du behöver:

  1. Färger

  2. Papper

  3. Pensel

Köp material av bra kvalitet. Akvarellmålning är en finkänslig sport och billiga produkter är trista att måla med.


Valfria tillägg:

  1. Klisterremsor för montering

  2. Plywood för montering

  3. Sprayflaska

  4. Svamp

  5. Maskeringstejp


Färger

Satsa på ett känt märke av bra kvalitet. Billiga färger kan ge blaskiga färger som bleknar med tiden. Kvalitetsmärkena brukar ha en färg av studiokvalitet (billigare) och en konstnärskvalitet. Det är en smaksak om du vill använda tubfärg eller hård färg, prova gärna båda. Själv målar jag med tubfärg från Winsor & Newton Professional Watercolor.Papper

Block, helark eller rulle. Jag använder mest helark eftersom de är lätta att riva i bitar. Rullen kan vara lite svårhanterlig som nybörjare. Block är bra om de är limmade på alla fyra sidor och väger minst 300gr. Man kan måla mindre illustrationer på dem men om du ska använda mycket vatten behöver du ta ur och sträcka papperet. Läs mer om det här. Jag använder själv flera olika papper i min ateljé, det beror på vad jag ska göra. Mitt favoritpapper är det här kallpressade papperet från Saunders Waterford. Jag gillar det för att det är stabilt och lätt att måla på.


Pensel

Här går det att spara in på priset. En mårdhårspensel är fantastisk att måla med men den är dyr och kan upplevas som för mjuk när man är nybörjare. Det finns mycket bra syntetpenslar som också håller länge. Jag använder själv den här syntetpenseln från Winsor & Newton.


130 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page