top of page
  • Åsa Sjölander

Öka din kreativitet - måla bättre

Uppdaterat: 5 aug. 2022

Känner du att du härmar andra och inte riktigt kommer ur det? Här får du några tips på hur du kan klättra vidare och börja skapa din egen konst.


Härmapan som hoppade ur barnvagnen

Om du har svårt att hitta på eget när målar kan du börja med att först härma någon annan genom att kopiera dennes arbete. I nästa steg så målar du samma sak en gång till men med en skillnad - du måste förändra något. Byt färg på himlen, ta bort ett träd eller måla baklänges, vad som helst!


Det är i det här stadiet som hjärnan brukar tjorva ihop sig och protestera: ”nej, motivet är så fint, jag vill inte ändra något”. Gå emot känslan och gör det ändå! Räkna inte med att det blir snyggt för det är inte det som är poängen. Det handlar om att du ska börja tänka själv. Hoppa ur barnvagnen och börja gå på egen hand. Om du fortsätter på det här sättet med att byta ut små saker hela tiden så kommer du snart att lära dig sätta ihop motiv på egen hand.


Förenkla

Du vill lära dig måla landskap men det känns övermäktigt. Så mycket att tänka på! I det här läget är det bra att skala bort så mycket du bara kan så att du får mindre att hålla reda på.


Börja så enkelt du bara kan. Måla bara himlar en stund. Lägg till en gräsmatta om du vill. Kan du måla ett träd? Då kan du antagligen måla flera som tillsammans bildar en skog. Förvirrad av alla färger? Måla bara med en enda. Tillåt dig att måla avskalat tills du känner dig bekväm med att lägga till fler saker. Det tar tid att lära sig alla komponenter i en landskapsmålning, njut av resan!Byt perspektiv

Försök att se saker ur ett annat perspektiv. Titta på ett föremål eller problem från en ny vinkel och se vad du kan komma på. Exempel: om du normalt målar efter fotografi kan du i stället gå ut och måla i det fria. Om du normalt målar landskap kan du i stället zooma in och måla av en blomma istället. Det kommer vara svårt och jobbigt men det blir lite lättare för varje gång.


Ge hjärnan utrymme att vila

När du har ledigt, ta det lugnt istället för att göra något produktivt. Det kommer att ge din hjärna utrymme att tänka kreativt kring problem eller idéer på ett sätt som du inte skulle orka när du arbetar med problemen hela dagen lång.


Ut ur komfortzonen

En dag när du har lite extra energi kan du utmana dig själv att göra saker som ligger utanför din komfortzon. Lägg märke till hur det förändrar ditt perspektiv. Testa något nytt. Gå på en öppen kroki-träff, sätt dig på stan och måla eller testa en ny typ av färg. Den här är läskig men så fort du gjort det kommer din komfortzon bli större.


Aktivt skapande

I min värld är kreativitet inte något man är utan något man aktivt gör. Därför sitter jag inte och väntar på inspiration utan den kommer när jag börjar arbeta. Avsätt tid för övning och börja arbeta!


184 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page