top of page

Material för akvarellmålning

I ateljén

Här hittar du utrustningen jag använder i mitt måleri och i mina videor. 

 

Texten nedanför innehåller annonslänkar för Penstore (levererar internationellt) & Skapamer. Om du väljer att handlar därifrån så får jag en provision. Men jag vill poängtera att jag bara länkar till produkter som jag själv använder och tycker om :)

IMG_1412.jpg

Papper

Jag använder mest Saunders Waterford kallpressad 300gr. Det är ett stabilt och lite strävt papper som är roligt när du vill ha lite extra struktur. Men papperet kostar en del så när jag bara övar använder jag istället det här:

 

Bockingford 300 gr. Det är lite billigare och passar bra till dig som är nybörjare.

IMG_2943.jpg

Penslar

Jag använder två typer av penslar. Den ena är en spetsig mårdhårspensel som håller mycket vatten: Winsor & Newton water color sable.

 

Den andra är en syntetpensel som är mer stadig att måla med. Dessutom är den billigare: Winsor & Newton Cotman.

Jag rekommenderar att du köper två storlekar. En liten nr 3-5 och en större nr 7-10.

_edited.jpg

Färger

Jag använder Winsor & Newton professional när jag målar. Jag köper mina färger på tub eftersom jag älskar intensiteten i färgerna.

 

Det här är dyra konstnärsfärger så om du bara vill prova på är det bättre att köpa Winsor & Newton Cotman. Det är samma färger fast i en enklare studiovariant.

Teckna med tusch

Jag tycker om att teckna med tusch på mina akvareller. När jag gör det ser jag till att pennan eller tuschet jag använder är vattenfast. Det är särskilt viktigt om jag ska måla ovanpå.

Det finns olika verktyg att använda - jag berättar mer i filmen till höger.

För en vanlig, jämn linje duger en fineliner bra. Men om du har en välfylld plånbok är det också kul att använda en reservoarpenna med mjukt stift. Jag använder den här i varianten "soft fine". 

Jag tecknar som sagt med ett tusch som är vattenfast - var försiktig om du använder det i reservoarpennan bara. Det är inte riktigt anpassat för det.

Har du frågor?

Hör gärna av dig till mig i formuläret längst ner. Eller skriv i kommentarsfältet på Youtube ifall du sett en av mina videor :)

Maskeringstejp eller klisteremsor?

Klisterremsor är min favorit. De kallas även gummerad tejp, fönsterremsor är samma sak. Den bör vara minst 40 mm för att den ska orka hålla fast papperet. Klisterremsor fäster inte på en tät yta som glas eller plast så välj en träyta av något slag.

Maskeringstejp funkar bra om du spänner papperet på glas eller plast. Jag använder själv en blå maskeringstejp från ÖoB som är bra eftersom den håller tätt utan att riva sönder papperet. Vit tejp behöver skäras loss, rosa maskeringstejp fäster inte alls.

bottom of page