• Åsa Sjölander

Det är inte helt enkelt att skapa rena, klara färger när man målar. Det kräver en del kunskap om teknik. Om du har problem med att akvarellfärgen löses upp eller blir överarbetad och grådaskig kan du göra en felsökning genom att kolla igenom listan med tips här. Längst ner hittar du en Youtube-video där jag visar och pratar om hur man kan använda lager på lager-metoden för att skapa rika, krispiga färger.


🌈 Använd riktigt bra akvarellpapper - helst 100% bomull.


🌈 Istället för att blanda färgerna i vått tillstånd kan du lägga dem en och en i flera lager med torktid mellan.


🌈 Låt målningen torka helt innan du lägger på ny färg.


🌈 När du målar ovanpå torr färg så måste du vara försiktig med penseln - låt den glida över papperet för att inte störa färgen under.


🌈 Vissa färger sitter fast bättre på papperet än andra - testa dina färger!


🌈 Använd färger av hög kvalitet - de har bland annat mer och bättre pigment.


🌈 Prova tubfärg om du vill ha rika färger utan att skrubba sönder penseln i målarlådan 😆.


🌈 Lägg dubbla lager av samma färg för att öka intensiteten.


🌈 Använd transparenta färger så att papperets vithet och de andra färgerna kan skina igenom. En del akvarellfärger är mycket täta (opaka) och täcker för mycket. Som sagt - testa dina färger!


🌈 Dämpa en effekt genom att måla över den med ett genomskinligt lager färg. I videon visar jag hur jag målar över en yta där jag använt salt för att dämpa hårdheten och få en mer naturlig struktur. Det kan man också göra med till ytor som maskerats där kanterna kan bli hårda. Kolla in slutet av den här Youtube-videon för att se vad jag menar 🤗


Papperet är som vanlig Saunders Waterford high white CP 425gr

21 visningar0 kommentarer
 • Åsa Sjölander

Uppdaterat: 5 aug.

Känner du att du härmar andra och inte riktigt kommer ur det? Här får du några tips på hur du kan klättra vidare och börja skapa din egen konst.


Härmapan som hoppade ur barnvagnen

Om du har svårt att hitta på eget när målar kan du börja med att först härma någon annan genom att kopiera dennes arbete. I nästa steg så målar du samma sak en gång till men med en skillnad - du måste förändra något. Byt färg på himlen, ta bort ett träd eller måla baklänges, vad som helst!


Det är i det här stadiet som hjärnan brukar tjorva ihop sig och protestera: ”nej, motivet är så fint, jag vill inte ändra något”. Gå emot känslan och gör det ändå! Räkna inte med att det blir snyggt för det är inte det som är poängen. Det handlar om att du ska börja tänka själv. Hoppa ur barnvagnen och börja gå på egen hand. Om du fortsätter på det här sättet med att byta ut små saker hela tiden så kommer du snart att lära dig sätta ihop motiv på egen hand.


Förenkla

Du vill lära dig måla landskap men det känns övermäktigt. Så mycket att tänka på! I det här läget är det bra att skala bort så mycket du bara kan så att du får mindre att hålla reda på.


Börja så enkelt du bara kan. Måla bara himlar en stund. Lägg till en gräsmatta om du vill. Kan du måla ett träd? Då kan du antagligen måla flera som tillsammans bildar en skog. Förvirrad av alla färger? Måla bara med en enda. Tillåt dig att måla avskalat tills du känner dig bekväm med att lägga till fler saker. Det tar tid att lära sig alla komponenter i en landskapsmålning, njut av resan!Byt perspektiv

Försök att se saker ur ett annat perspektiv. Titta på ett föremål eller problem från en ny vinkel och se vad du kan komma på. Exempel: om du normalt målar efter fotografi kan du i stället gå ut och måla i det fria. Om du normalt målar landskap kan du i stället zooma in och måla av en blomma istället. Det kommer vara svårt och jobbigt men det blir lite lättare för varje gång.


Ge hjärnan utrymme att vila

När du har ledigt, ta det lugnt istället för att göra något produktivt. Det kommer att ge din hjärna utrymme att tänka kreativt kring problem eller idéer på ett sätt som du inte skulle orka när du arbetar med problemen hela dagen lång.


Ut ur komfortzonen

En dag när du har lite extra energi kan du utmana dig själv att göra saker som ligger utanför din komfortzon. Lägg märke till hur det förändrar ditt perspektiv. Testa något nytt. Gå på en öppen kroki-träff, sätt dig på stan och måla eller testa en ny typ av färg. Den här är läskig men så fort du gjort det kommer din komfortzon bli större.


Aktivt skapande

I min värld är kreativitet inte något man är utan något man aktivt gör. Därför sitter jag inte och väntar på inspiration utan den kommer när jag börjar arbeta. Avsätt tid för övning och börja arbeta!


173 visningar0 kommentarer
 • Åsa Sjölander

Uppdaterat: 28 maj

Att måla utomhus är ett roligt och givande sätt att tillbringa sin tid på. För att få ut det mesta av din upplevelse har jag sammanställt en lista över några saker som du behöver när du målar utomhus.


Planering

Praktiska tips för att måla med akvarell utomhus utan krångel:


 • Välj en plats som är skyddad från vinden, helst i ett område med några träd för skugga. Glöm inte solskyddet, tiden går fort när man har roligt!

 • Sätt upp ditt staffli på ett område där det kan stå stadigt utan att blåsa iväg

 • Eller ta med en hopfällbar stol om du föredrar att sitta medan du målar

 • Om vinden är ett bekymmer så kan det vara en idé att fästa palett och hushållspapper på stafflit/underlaget med klämmor eller magneter. På så vis får du också allt på samma bräde

 • Glöm inte dricka och snacks ifall du planerar att måla en stund. På så vis slipper du avbryta din session för att magen kurrarVerktygen du behöver när du målar utomhus

De här sakerna är bra att ha med sig:


 • Penslar. Jag brukar ha med två runda i olika storlek samt en moddlare som jag rullar in i en handduk under transport

 • Palett eller låda, jag brukar använda en liten akvarellåda med lock utomhus eftersom den är lätt att packa ihop

 • Akvarellblock eller akvarellpapper som du redan sträckt upp

 • Staffli eller annat underlag för papperet. Ett akvarellblock kan vara smidigt att använda utomhus eftersom papperet redan sitter på ett hårt underlag

 • Vattenkopp. Använd en eller flera burkar med lock, det är ett enkelt sätt att transportera vattnet på

 • Pappershanddukar eller trasor för rengöring av penslar och händer


Medan du målar

Tänk på det här när du målar:


 • Håll färgen våt och arbeta snabbt. Torktiden kan förkortas eller förlängas beroende på vind och luftfuktighet

 • Arbeta med små skisser så att du hinner med. När du kommer tillbaka in kan du använda skisserna som förlaga till större målningar

 • Var försiktig med din omgivning så att inte akvarellfärgen hamnar i naturen


Vill du måla tillsammans med andra i sommar? Under 2022 erbjuder jag sommarkurser i Falun för både nybörjare och fortsättare. Kolla in utbudet i webshopen här.

56 visningar0 kommentarer