Uppdaterat: 28 maj

Att måla utomhus är ett roligt och givande sätt att tillbringa sin tid på. För att få ut det mesta av din upplevelse har jag sammanställt en lista över några saker som du behöver när du målar utomhus.


Planering

Praktiska tips för att måla med akvarell utomhus utan krångel:


 • Välj en plats som är skyddad från vinden, helst i ett område med några träd för skugga. Glöm inte solskyddet, tiden går fort när man har roligt!

 • Sätt upp ditt staffli på ett område där det kan stå stadigt utan att blåsa iväg

 • Eller ta med en hopfällbar stol om du föredrar att sitta medan du målar

 • Om vinden är ett bekymmer så kan det vara en idé att fästa palett och hushållspapper på stafflit/underlaget med klämmor eller magneter. På så vis får du också allt på samma bräde

 • Glöm inte dricka och snacks ifall du planerar att måla en stund. På så vis slipper du avbryta din session för att magen kurrarVerktygen du behöver när du målar utomhus

De här sakerna är bra att ha med sig:


 • Penslar. Jag brukar ha med två runda i olika storlek samt en moddlare som jag rullar in i en handduk under transport

 • Palett eller låda, jag brukar använda en liten akvarellåda med lock utomhus eftersom den är lätt att packa ihop

 • Akvarellblock eller akvarellpapper som du redan sträckt upp

 • Staffli eller annat underlag för papperet. Ett akvarellblock kan vara smidigt att använda utomhus eftersom papperet redan sitter på ett hårt underlag

 • Vattenkopp. Använd en eller flera burkar med lock, det är ett enkelt sätt att transportera vattnet på

 • Pappershanddukar eller trasor för rengöring av penslar och händer


Medan du målar

Tänk på det här när du målar:


 • Håll färgen våt och arbeta snabbt. Torktiden kan förkortas eller förlängas beroende på vind och luftfuktighet

 • Arbeta med små skisser så att du hinner med. När du kommer tillbaka in kan du använda skisserna som förlaga till större målningar

 • Var försiktig med din omgivning så att inte akvarellfärgen hamnar i naturen


Vill du måla tillsammans med andra i sommar? Under 2022 erbjuder jag sommarkurser i Falun för både nybörjare och fortsättare. Kolla in utbudet i webshopen här.

22 visningar0 kommentarer

Du vill bli bra på att måla. Du har insett att du måste lära dig teknikerna steg för steg. Men när du väl sätter dig ner och försöker blir det bara pannkaka och lusten försvinner. Vad göra?


Byt inställning! I stället för att tänka: Jag ska öva på att måla. Tänk: ”Jag ska öva på att vara en sån som övar”. Det här är ett citat från en teckningslärare, Iso Lindh, som jag gick kurs hos. Det träffade mig rakt i hjärtat. Övning är bara övning. Det är inte samma sak som framställning av konstverk. Övning är trevande penseldrag och lek med kladdiga färger. Barn leker för att lära sig om omvärlden. Kan du leka för att lära dig mer om målning?


Slappna av och bara sätt dig vid målarbordet. Vad får du lust att känna på? Skulle du vilja köra fingrarna direkt i paletten? Gör det! Riva sönder papperet i småbitar? Gör det! Sen kan du säga att du gjort collage. Eller kasta bitarna i kaminen. Ingen behöver få veta. Övning är lek.


Svårt att komma till skott? Om du har svårt att ta dig tid att faktiskt öva försök att haka på rutinen på en du redan har. Till exempel: När jag har nattat barnen sätter jag mig vid målarbordet. Ja, det räcker faktiskt med att bara sätta sig där, resten kommer automatiskt. Ett annat exempel: Medan 11-kaffet kokar tar jag på mig träningskläderna. Efter kaffet ger jag mig ut på promenad.


Bästa draghjälpen får du kanske från andra människor. Om du har möjlighet – sök upp några att öva tillsammans med. Tänk syjunta. Du vet – härligt skvaller, gott fika och nyfikenhet på andras handarbeten.


Fundera på vad du går i gång på sinnesmässigt och anpassa det du ska öva på. Syn, smak, hörs av ljud, därför håller jag inte på med musik. Vad går du i gång på? Se om du kan förändra något för att göra övningen roligare.


Till sist: övning behöver inte leda till kortsiktiga resultat som till exempel en färdig målning. Övning bidrar långsiktigt. Ungefär som att lägga en tegelsten i taget. Tålamod och inse att stenarna i sig kanske inte är så vackra och roliga.


--


Vill du ha draghjälp med övningen? Spana in utbudet av online-kurser i webshopen.75 visningar0 kommentarer

Uppdaterat: 20 jan.


 1. Börja idag - utvecklas resten av livet. Akvarellmåleri är en färdighet som håller en livstid, till skillnad från många andra färdigheter som kan bli inaktuella eller överflödiga med tiden.

 2. Det är lätt och billigt att sätta igång. Använd de vattenfärger, papper och pensel som du får tag i. Om du gillar din nya hobby kommer du snart märka vad som behöver uppgraderas.

 3. Att måla är ett vackert sätt att uttrycka dig själv och dela din kreativitet med andra.

 4. Måla stort eller litet. Akvarellmålning kan målas med stora penslar och svepande drag eller i miniatyrformat med den pilligaste penseln.

 5. Akvarellmålning är för både amatörer och proffs. När du tänker på akvarellfärger som en typ av vattenfärg blir det genast enklare att slappna av och vara lekfull i måleriet. Om du vill kan du gå sedan vidare och förfina måleritekniken i all oändlighet.

Sugen på att gå en akvarellkurs? Jag erbjuder nybörjarkurser på distans. Kolla in webshopen här.


175 visningar0 kommentarer